El webinar “L’horitzó d’Aina: estatus del projecte celebrat aquest dijous 19 de desembre ha detallat les darreres novetats del projecte. La coordinadora d’Aina i investigadora del Barcelona Supercomputing Center (BSC) Marta Villegas, juntament amb altres membres de l’Equip de Language Technologies han concretat les característiques dels datasets i models desenvolupats en el marc del projecte. Un dels casos és el del Flor 6.3.b. Un èxit de la jornada tècnica d’Aina permet apropar les activitats a tota la comunitat científica i tecnològica.

L’horitzó d’Aina: estatus del projecte

L’horitzó d’Aina: estatus del projecte

Informació sobre el model GP3 massiu multilingüe d'Aina

Informació sobre el model GP3 massiu multilingüe d’Aina

 

 

 

 

 

 

Més de 200 usuaris s’han connectat en algun moment, amb una audiència de més de 120 espectadors durant gairabé tota la conferència. Els usuaris que han seguit la jornada han pogut adreçat preguntes i qüestions. També s’han referit a les diferents demostracions dels models desenvolupats per l’equip de Language Technologies del BSC. Totes les tecnologiesa estan disponibles a l’Aina Kit, un respositori que recull models i datasets desenvolupats pel Projecte Aina.

Presentant el model Flor 6.3 b

La principal novetat de la sessió va ser la presentació i demostració de la nova LLM de codi obert Flor 6.3.b. Representa una millora respecte l’anterior publicació d’Aina, el model Àguila7b. Així, els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer la infraestructura lingüística que s’articula a través de les tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) d’Aina. En aquest sentit, també es va actualitzar la informació dels models de la llengua, de la parla i de traducció desenvolupats i disponibles a la col·lecció de Huggingface del projecte.

Facilitar l’adopció del català

Un dels objectius claus del projecte és facilitar l’adopció del català per part de les empreses. Per això, Aina posa en marxa la convocatòria Aina Open Innovation Contest amb la voluntat de dinamitzar l’ecosistema de desenvolupadors/es. Els detalls es coneixeran durant el pròxim any 2024.

Els èxits d’Aina són fruit també de l’activitat de la mateixa comunitat lingüística catalana. Segons apunta l’estudi “A Large Language Model That Can Speak and Listen” i destaca la Marta Villegas “gràcies a la campanya feta a Common Voice en el marc del projecte Aina, el català és una de les primeres llengües en aquesta plataforma, per sobre l’anglès”.

Projecte Aina | Comunicació i premsa
press.languagetech@bsc.es

20 de desembre de 2023 | Notícies científiques |