Presentació a càrrec de Marc Casals durant l'IberLEF 2024.

El Congrés Internacional de la SEPLN és l’esdeveniment clau sobre tecnologies del llenguatge que organitza la Sociedad Española de Procesamiento de Lenguaje Natural. Les tecnologies d’Aina han estat reconegudes durant l’edició d’enguany de la SEPLN, celebrada a Valladolid del 24 al 27 de setembre.

Entre les presentacions destaquen l’estudi liderat pel Marc Casals, et. al, en què s’estudia el reconeixement d’emocions en la veu a través del mecanisme d’atenció. De fet, la proposta del Projecte Aina, desenvolupada per la Unitat de Tecnologies del Llenguatge del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) s’ha fet amb la primera posició en una de les competicions plantejades en l’esdeveniment IberLEF durant la SEPLN, l’EmoSpeech2024.

“Es tracta d’una solució que apropa alguna de les promoses més importants com és la monitorització de les emocions dels pacients o la millora dels sistemes d’atenció al client.”

El camp de la computació afectiva és un dels quals es troba en un estat més alt de creixement. A través dels algoritmes i dispositius es busca la detecció, reconeixement i interpretació de les emocions humanes. En el marc d’aquest estudi, es presenta un sistema multimodal a través del qual s’integren components de text i veu per poder dur a terme un procés de classificació d’emocions donat un missatge de veu. Es tracta d’una solució que apropa alguna de les promeses més importants del reconeixement d’emocions com és el monitoratge de les emocions dels pacients o la millora dels sistemes d’atenció al client.

Marc Casals i Javier Hernando, investigadors del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

Marc Casals i Javier Hernando, investigadors del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

Tot i això, es tracta d’una proposta que integra “inputs” de text i veu. Un fet que la vincula directament als desenvolupaments en les diferents, en les quals l’equip d’Aina també hi treballa. De fet, a través d’una col·laboració amb la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra, Núria Bel i Valle Ruiz del BSC-CNS, s’ha presentat un corpus de dades d’acceptabilitat lingüística. Es tracta d’un desenvolupament innovador que posa a disposició recursos clau per l’entrenament de models que incorporin els paràmetres d’inclusió i accessibilitat lingüística.

Totes les tecnologies d’Aina que han estat reconegudes durant l’edició d’enguany de la SEPLN i presentades per Aina segueixen la línia de treball marcada per la inclusió i la diversitat en les llengües. A través d’una representació més àmplia de les realitats lingüístiques en els corpus de dades s’aconsegueix un rendiment més acurat i precís dels models de llenguatge. L’excel·lència i la qualitat dels recursos és fonamental per generar recursos d’IA competitius i adoptables per tots els actors.

30 de September de 2024 | Scientific news |