Tecnologies de la traducció

tecnologies-de-la-traduccio

La traducció automàtica és una tecnologia que permet superar les barreres idiomàtiques en entorns multilingües i, per tant, és clau per salvaguardar les llengües minoritzades i la diversitat lingüística.

Suport a la traducció documental (en àmbits com aministracions i empreses del sector). S’optimitza el temps i costos i es maximitza el volum.

Traducció de continguts web a múltiples llengües per a internacionalitzar empreses
catalanes, afavorir l’ecommerce i la integració social de nouvinguts apropant l’administració a les llengües de la ciutadania.

Traducció en temps real de qualitat per videojocs multilingües, conferències, converses a xarxes socials, xatbots.

Subtitulació automàtica de produccions catalanes per afavorir la seva difusió i de continguts forans per afegir els subtítols en català.

Per assolir aquestes funcionalitats AINA proposa construir i posar a disposició de la comunitat models de traducció basats en els darrers avenços tecnològics entre el català i altres llengües (també amb pocs recursos digitals -low resources languages -) d’interès tant per la indústria i comerç (llengües europees, xinès, etc.) o per la proximitat geogràfica i social (aranès, llengües de la península o de la immigració).

El projecte preveu la recerca i desenvolupament de tècniques d’entrenament no supervisat adequades per a la traducció automàtica, donada l’escassetat de dades existents per a la majoria d’aquests parells de llengües. El desenvolupament de les tecnologies de traducció d’AINA obre la porta a disposar de solucions tecnològiques pròpies, reduint la dependència de les grans tecnològiques. D’aquesta manera es garanteix:

SOBIRANIA TECNOLÒGICA   |   CONTROL D’ACCÉS A LES DADES   |   PRESÈNCIA DEL CATALÀ

AMB AQUESTS OBJECTIUS ES
PROPOSEN ACCIONS COM:

1. Entrenament de models de traducció d’última generació que incorporin com a mínim el català i altres llengües.

2. Recerca i desenvolupament de tècniques no supervisades d’entrenament de models de traducció.

3. Entrenament de models adaptats a domini, seleccionats en funció de necessitats específiques.

4. Integració amb plataformes i eines (facilita l’adopció d’aquestes tecnologies).