La investigadora Marta Villegas del BSC-CNS presenta el desenvolupament del projecte en una xerrada divulgativa per al públic general

El projecte Aina, desenvolupat al Barcelona Supercomputing Center (BSC), té com a objectiu el desenvolupament de recursos d’intel·ligència artificial (IA) i tecnologies del llenguatge (TL) per tal de proveir el català de la infraestructura necessària per a desenvolupar aplicacions basades en IA i TL.

Això és el que va explicar el passat dijous 23 de novembre Marta Villegas (BSC), investigadora principal d’aquest projecte, en una de les sessions que està duent a terme el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el marc de l’exposició “IA: Intel·ligència Artificial”.

El projecte Aina pretén garantir que la inclusió del català a les aplicacions IA i TL sigui rendible i atractiva per a les empreses del sector, impulsant aquest sector a Catalunya i aconseguint que el ciutadà pugui participar en català en el món digital al mateix nivell que els parlants d’una llengua global.

La tecnologia de la llengua és protagonista doncs en el big data i cal posar a l’abast de la comunitat científica i la indústria models de llengua en català, pre-entrenats sobre grans quantitats de dades lingüístiques de qualitat.

En aquest sentit, Marta Villegas va destacar que “el català és la primera llengua a Common Voice per sobre de l’anglès, gràcies a la campanya duta a terme en el marc d’Aina per enregistrar veus en català”; durant els darrers dos anys doncs, “hem aconseguit 35 bilions de paraules en català”, destacava Villegas.

El Projecte Aina segueix treballant en aquests models, en evolució constant, i apostant per la presència del català en la IA.

27 de novembre de 2023 | Notícies científiques |